HDD ve SSD Disk Farkları Nelerdir ?

By Enver Hemen - Aralık 02, 2017

Bilgisayar, Laptop gibi depolama ihtiyaçı duyduğumuz cihazlarımızın vazgeçilmezleri HDD ( Harddisk ) ve SSD ( Solid State Drive )'leri inceliyoruz.

Bu yazımda sizlerle ince bir çizgi üzerinde olacağız demek isterdim fakat SSD'ler bu söyleme izin vermeyecek şekilde geliştirilmiş, HDD'lere göre jet motoru varmışcasına veri yazma ve okuma prensibine sahip olmuş depolama birimi olarak karşımıza çıkıyor.

Uzun yıllardır hali hazırda olan Hard Diskler hayatımızda yer edinmişken taze kan gerekliydi, işte o taze kan SSD'ler ile kavuşturulmuş oldu fakat dilersiniz ki sizlerle şöyle HDD'lerin geçmişine gidelim kısa bir yolculuk yapalım.

Sabit Disk – 1954

1956 yılında IBM tarafından piyasa sürülen sabit diskler 5 MB depolama alanına sahipti ve kütlesi 1 tondan fazlaydı. Yıllar içerisinde bu durum değişti, sabit disklerin kütlesi küçüldükçe depolama alanı arttı. Bugün ise 3 TB ve daha fazla boyutlara ulaşabilen hard disklere sahibiz.


Microdrive – 1999

 CF Type II slotlarında kullanılabilen, minyatür bir hard disk olan ve kapasitesini 170 B’tan 340 MB’a taşıyan Microdrive, 2006 yılı sonrasında 8 GB sınırını aşmayı başarmıştır.

 

Taşınabilir Hard Disk – 2000

 

2.5 İnç boyutlarında olan araştırma sonuçlarıma göre 2 TB kapasiteye yükselmiş olan hard diskler son yıllara kadar veri depolama için hayatımızı kurtaran en önemli araçlardı. Hala bu önemi koruyorlar. 😉

 HDD uzun yıllardır yanımızda olsalarda artık yerlerini yavaş yavaş SDD'ler almaya başladı yazımızın başında da dediğimiz gibi artık taze kan bulundu ve aramızda. SSD'ler aramıza katıldığından bu yana veri aktarımı, veri okuması ve yazımı bir hayli gözle görülür, yüzlere tebessümü vururcasına artık hızı ve memnuniyeti yansımış durumda.

Buradan ise hazırlamış olduğum HDD çalışma prensibini PDF dosyası olarak indirip inceleyebilirsiniz.

Harddisk ve SSD arasında ki okuma ve yazma hızı farkları

 HDD: HDD'lerde(Mekanik Diskler) RPM (revolutions per minute) daha fazla performans ve beraberinde sıcaklık problemi de getirmiştir. Burada bahsetmemiz gereken en önemli ve gözle görünen veri ise HDD yapısının en fazla 7200 rpm 32mb önbellek ve ya 64mb gibi değişiklik gösteren önbelleklere sahip olmasıdır ve bunun yanında Harddisklerimiz ortada dönen ve güzel bir örnek vernekle taçlandıracak olursak, eskilerde gramafon vardı hani şu ah istanbul için ve daha memleket türkülerinin buram buram çaldığı ortada bir plağın döndüğü ve o plağı takip eden ince bir cubuk ucunda ki iğneyi gözümüz önüne getirelim evet işte HDD'lerimizde de aynı durum mevcut ve burada 7200 rmp okuma ve yama dönüş hızıyla okumakta.


SSD Diskler: SSD Diskler HDD Disklere göre daha az bileşenlerden oluştukları için performans açısından çok daha tutarlı ve daha kalitelidir. Ancak SSD diskler de kendi içlerinde değişiklikler gösterebilmektedirler. DRAM SSD'ler piyasada bilinen en yüksek hıza sahip depolama birimidir ancak NAND teknolojisine sahip SSD Diskler ise % 85 oranında çok daha fazla performans gösterdikleri için en iyisi olarak bilinir.


SSD Disklerin gecikme süreleri, daha hızlı okuma yazma serileri vardır ve çok daha iyi IOP desteklemesini sağlayabilirler. Okuma-Yazma kısımlarında HDD Diskler ile karşılaştıracak olursak örneğin 50 GB dosyayı HDD yazmak istediğinizde 15 dakika gibi bir süre gerekiyorsa, bu SSD Diskler'de 3 dakika gibi kısa bir süreye tekabül etmektedir.


Burada test edilen videoda ise gözle görülür farkları inceleyebilirsiniz ;

 
 


  • Paylaş:

Bunları da beğenebilirsin

0 yorum