Algoritma

By Enver Hemen - Eylül 23, 2017

Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yol. Matematikte ve bilgisayar biliminde bir işi yapmak için tanımlanan, bir başlangıç durumundan başladığında, açıkça belirlenmiş bir son durumunda sonlanan, sonlu işlemler kümesidir.


Programlama yapmak isteyen bilgisayar kullanıcılarının, herhangi bir progrmalama dilindne önce öğrenmesi gereken ilk şey; kesinlikle algoritma tasarlama teknikleri olmalıdır.

Algoritma ve Programlama dili ile çözülecek bir problemin arasında ki ilişkiyi şöyle örnekleyelim; 

A ve B şehirleri arasında 3 adet uzunlukları birbirinden farklı yol olsun ve bizden, A şehrinden B şehrine gitmemiz istensin. Bu durumda problem, B şehrine nasıl gideceğimizdir. 
Sadece programlama dilini bilmek, birkaç komut ile sizi B şehrine ulaştırabilecektir. Fakat algoritma ile birlikte bir programlama dilini bilmek en kısa yolu ve en hızlı aracı kullanarak B şehrine ulaşmanızı sağlayacaktır.

Algoritma Nasıl Tasarlanır?
Bir problemin çözülmesi için öncelikle algoritmanın tasarlanması bize varacağımızı yolu önceden bilmemize yarayacaktır. Algoritma sıralı adımlardan oluşur. Her bir adım alt alta yazılır ve yukarıdan aşağıya doğru bir sırayla ilerler. İlk adım daima Başla adımıdır. Bu adım ile programımızın başladığının ilk adımlarıdır. Son adım ise Dur ya da Bittir(Bitti) adımıdır.

Algoritma ifade Çeşitleri konusunda görüleceği gibi algoritmalarının birden fazla ifade çeşidi mevcuttur. Bu noktada ifade şekli, programcının kullanım şekline bırakılır.. Hangi ifade çeşidi kullanılırsa kullanılsın, algoritma daima özdeş ve kararlı olmalıdır.

Bir algoritmanın genel görünüşü ve oluşturulacak yolu aşağıdaki gibidir;



  • Paylaş:

Bunları da beğenebilirsin

0 yorum