Ghz ve Mhz yapılanması ve arasındaki farklar

By Enver Hemen - Eylül 26, 2017

MHZ Temel tamiri: Megahertz (MHz ya da eski bilimsel adlandrmada megacycle per second(saniyede milyon devir)) 1 milyon (106) hertzlik frekans ölçüsüdür. 1 MHz basit anlamda "saniye başına bir milyon" (1,000,000/s)dur. Bu birim pediyodik olaylarda -örneğin işlemci hızının belirtilmesinde- kullanılır. Elektromanyetik dalgaları salınımları megahertz kullanılarak ifade edilir.

İşlemcilerin hızları megahertz ya da gigahertz (109 hertz) ile ifade edilir. Megahertz sayısı işlemcinin ana saat işaretini"saat hızını" belirtir.

RAM gibi bilgisayar parçaları işe anakart arasındaki bağlantı veriyolları ile sağlanır. Bu veriyollarındaki veri akımı megahertz olarak belirtilir.

hz
mhz 
khz 
ghz die katları vardır... hz en düşük birimdir. 1 hz demek bir sinyalin 1 saniye içerisinde kendini tamamlaması anlamına gelir. eğer 50 hz dersen bir saniyede bir sinyalin kendini 50 kez tamamlaması anlamına gelir... 1000 er 1000 er büyür hz birimleri 1000 er 1000 er küçülür....örneğin 1 mhz lik bir sinyal 1000 hz dir


İşlemcilerin hızları megahertz ya da gigahertz (109 hertz) ile ifade edilir. Megahertz sayısı işlemcinin ana saat işaretini"saat hızını" belirtir.



RAM gibi bilgisayar parçaları işe anakart arasındaki bağlantı veri yolları ile sağlanır. Bu veri yollarındaki veri akımı megahertz olarak belirtilir.

Ghz gelecek isek;

GHz (Gigahertz), işlemcilerin hızlarını ve işleme kapasitelerini anlayabilmemiz için kullandığımız bir saat frekansı birimidir. GHz kavramı aynı zamanda kullanıcılar tarafından Saat Hızı (Clock Speed) ve Saat Oranı (Clock Rate) olarak da adlandırılabilmektedir. GHz, bir işlemcinin saniyede gerçekleştirebileceği maksimum işlem sayısını belirtmek için kullanılır. Bir işlemcinin yaptığı her bir hesaplama işlemi 1 Hertz olarak kabul edilir.


Örnek verecek olursak; bir işlemci 2,5 GHz değerine sahipse, Gigahertz değeri de Hertz’e çevrildiğinde işlemcinin bir saniye içerisinde 25 milyar işlem gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu görmek mümkündür. Eğer işlemci tek çekirdekli değilse de bu rakamı çekirdek sayısı ile çarpmamız gerekecektir. Örneğin biraz önceki işlemcinin dört çekirdekli olduğunu düşünelim. Bu durumda saniyede gerçekleştirilen işlem kapasitesi 100 milyar olacaktır.


Bir işlemcinin GHz hızı ne kadar yüksekse o işlemci daha hızlıdır ve kısa sürede daha fazla işlem gerçekleştirebilir. 1 GHz hızına sahip olan ilk işlemciler 2000 yılında Intel ve AMD tarafından üretilmiştir. Günümüzde ise kullanmakta olduğumuz işlemciler onlara göre çok daha güçlüdür ve 3,8 GHz ya da daha üstü değerlere sahiptir.

Aşağıdaki videolarda Ram miktarları ve Mhz'ler arasında ki farklılıkları gösteren test videoları size yardımcı olacaktır.




  • Paylaş:

Bunları da beğenebilirsin

1 yorum

  1. 2.5 GHz 2.500.000.000 (iki buçuk milyar.) olması gerekir.

    YanıtlaSil