Mekanik Klavye ve Normal Klavye arasında ki fark!

By Enver Hemen - Eylül 20, 2017

Bir mekanik klavye muhabbeti aldı başını gidiyor. Peki mekanik klavye nedir, yenir mi içilir mi, ve en önemlisi daha iyi oyun oynamak için illaki mekanik klavye sahibi mi olmak gerek? Tüm sorularınızın cevabını bir makale de verelim dedik.

Mekanik klavyeler bilgisayarların başlangıcından beri kullanılmaktadır. Güvenilir ve sağlamdırlar. Çok uzun süre kullanılabilirler. Bu yüzden de pahalıdırlar.

Terminoloji
Klavyenin terminolojisi mi olur demeyin. Bunları bilmelisiniz.

NKRO/#KRO, NKRO veya KRO – Bu kelime Key Roll Over’ın kısaltmasıdır. Bir seferde klavye üzerinde basılabilecek tuş sayısını tanımlar. Bir çok mekanik klavye de yüksek KRO rakamı vardır. Yüksek KRO genel de PS/2 yuvasıyla anılır çünkü bu yuvada KRO’un üst limiti yoktur. Oysa günümüzde bir çok sıradan klavye USB arayüzünü kullanır ve 6 KRO ile sınırlıdır.

Tenkeyless – On tuş eksik yani sağ tarafında özel nümerik tuşları bulunmayan klavyelerdir.

Dokunsal – Dokunmayla algılanabilen, tepkimesi hissedilebilen.

Sesli – Tepkisi tuşa basıldığında anlaşılabilen (sesi klavyenin dibinden gelmeyen).

Cherry anahtarları – Mekanik klavyelerin alt yapısı Alman Cherry firması tarafından üretilmektedir. Firma kuruluş olarak (1953) Amerikan menşeili olmasına karşın 2008 yılında ZF Friedrichschafen AG tarafında satın alınmıştır fakat marka değiştirilmemiştir.

Farklı anahtar tipleri vardır. Çok basitçe anlatmak gerekirse:

(cN = Centi Newton, 10 cN = 10.2g demektir. Bilimsel araştırma yapmadığımıza ve sapmalar bizi dünyanın sonuna götürmeyeceğine göre 1cN=1g ağırlık gibi düşünebilirsiniz)

Lineer anahtarlar

Siyah: Daha sert ve yüksek tuşlardır. Basılmak için daha fazla güç gerektirirler (60 cN). Bu yüzden bir tuşa yanlışlıkla basılması daha zordur ve bu yüzden özellikle RTS oyunlarında tercih edilirler. Haliyle kullanıcıyı daha çabuk yorarlar.

Kırmızı: Daha hafif ve basılması için daha az güç gerektiren (45 cN) anahtarlardır. Özellikle oyuncular için tercih edilirler.

Dokunsal, ses çıkartmayan anahtarlar

Kahverengi: Bunlar adı üzerinde, bastığınızda size daha iyi bir dokunma hissi verirler. Sessiz olduklarından yazı yazılan kalabalık ortamlar için de uygundurlar. Yani tam ortada kalan, hem oyun hem çalışma için ideal çözümü sunan anahtarlardır. Lineer kırmızı anahtar gibi 45 cN güç gerektirirler.

Dokunsal, ses çıkartan anahtarlar

Mavi: Aslında kasten ses çıkartmaları istenen klavyelerdir. Özellikle işi yazı yazmak olanlara yönelik olarak tasarlanmışlardır. Basılmak için 50 cN güç gerektirirler ki bu yorucudur çünkü arka arkaya çift basışı zorlaştırır. Üstelik etraftakiler için gayet yüksek ses üretirler. Eskilerin klavyeyi dövüyorsun dediği adamlar genelde bu tip klavyeler kullanırlar.

Daha az rastlanan Cherry MX anahtarlar:

Şeffaf: Kahverengi anahtarların basılması daha çok güç isteyen (64 cN) versiyonudur.

Gri: 80 cN! Güç gerektiren ve genellikle boşluk tuşu görevini gören anahtarlardır.

Yeşil: Gene genellikle boşluk tuşları için kullanılır. Mavi anahtarların ağır (80cN) halidir. Çekicim nerede benim!

Beyaz: Yeşil anahtarların aynı baskıyla (80cN) çalışan ama daha sessiz versiyonudur.

Super Siyah: Balyozluk, dövüşken bir anahtardır. Gene boşluk tuşu için kullanılır. 150 cN basış gücü gerektirir.

Koyu Gri: Genellikle Cherry Siyah anahtarlarla kullanılan ve 80cN güç gerektiren boşluk tuşları için tercih edilir.

Cherry MX Kilit: Genellikle Caps Lock gibi basılınca yerinde kalan tuşlar için 1980 öncesinde kullanılan anahtarlardır.

  • Paylaş:

Bunları da beğenebilirsin

0 yorum